Aliağa Bisiklet Rotaları

Bu yazıda Aliağa ve çevresinde bulunan bisikletle gezilecek yerleri listeledim. Rotalar arasında günübirlik gidebileceğiniz rotalardan, çadırınızı ve diğer kamp malzemelerinizi alıp gidebileceğiniz rotalar var. Her rotayı Aliağa Demokrasi meydanından başlattım ve Aliağa dışından gelecekler için İzban çıkışlı kilometre bilgisini de ekledim. Listelediğim rotaları her türlü bisikletle gidebileceğiniz bilgisini de vermiş olayım.

İyi okumalar ve iyi turlar şimdiden.

Aigai Antik Kenti

Hafta sonu bu rotada bisiklet sürmeyi çok seviyorum. Genellikle bisiklet sürenler Aigai antik kentine Çanakkale yolundan gider ama ben köy yollarından gitmeyi tercih ediyorum. Yolum yaklaşık olarak on kilometre kadar uzasa da ana yola göre çok daha az otomobilsiz oluşunu, sunduğu manzarayı ve köylerde kendi ürünlerini satan insanlardan ihtiyacıma göre meyve-sebze almayı ve onlarla sohbet etmeyi seviyorum. Üstelik köy yollarında birkaç tane su kaynağı olması sayesinde evden çıkarken yanıma fazladan su almıyorum ve gereksiz yere pet şişe tüketmemiş oluyorum.

Bu rotayı yaparken köy kahvelerinde durup dinlenebilir, Güzelhisar barajına tepeden bakan bir noktadan güzel fotoğraflar çekebilir ve yolda gördüğünüz hayvanlarla birlikte güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Toplam uzunluk Aliağa Demokrasi meydanından ve İzban istasyonundan itibaren yaklaşık olarak 30 kilometre.

Aigai antik kenti tarihçesi hakkında Aliağa belediyesinin internet sitesinden bilgi edinebilirsiniz. Okumak için tıklayın.

Kyme Antik Kenti

Aliağa sınırları içinde kalan birkaç antik kentten birisi Kyme antik kenti. Aliağa şehir merkezine çok yakın olduğu için günün herhangi bir saatinde çıkıp ziyaret edebilir, fotoğraf çekip evinize dönebilirsiniz. Günümüzde ne yazık ki limanların arasında kalmış ve bu yüzden o bölgede kamyon-tır trafiği çok oluyor. O yüzden bisiklet üstünde çok dikkatli olmanızda fayda var.

Toplam uzunluk Aliağa Demokrasi meydanından itibaren 8, İzban istasyonundan ise 6 kilometre.

Kyme antik kenti tarihçesi hakkında Aliağa belediyesinin internet sitesinden bilgi edinebilirsiniz. Okumak için tıklayın

Uçansu Şelalesi

Bu şelale gerek bisikletle gezmeyi sevenlerin gerekse hafta sonu yürüyüş yapan insanlar tarafından çok seviliyor. Ben daha önce yaklaşık on yıl önce iki arkadaşımla birlikte Manisa üzerinden bisikletimle  gidip görme şansım olmuştu. O zamandan beri özellikle Aliağa’ya taşındıktan sonra tekrar görmeyi çok istemiş ve en sonunda birkaç denemeden sonra bu kez tek başıma görme şansım oldu. Daha önce şelale turu hakkında yazdığım ve video çektiğim için bu kez ayrıntı vermeyip sizi bu yazıya ve video’ya yönlendireceğim. Şimdiden iyi okumalar ve iyi seyirler dilerim.

Yazı için

Video için

Kuş Cenneti

Aliağa kuş cenneti Plajlar mevkiinde bulunuyor. Yine kent merkezine çok yakın olduğundan günün herhangi bir saatinde gidip ziyaret edebilirsiniz. Kuş cennetinin sulak alanı yaz mevsiminde kuruduğu söyleniyor. O yüzden daha çok kış mevsiminde ziyaretçi alıyor. Aliağa belediyesinin internet sitesinden edindiğim bilgiye göre Kuş Cenneti’nde çeşitli mevsimlerde, Türkiye’deki 425 kuş türünden 103’ü yaşıyor. Ben şu ana kadar sanırım en çok flamingo gördüm. Kuş cennetine sahil yolunda yer alan bisiklet yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Kuş cenneti etrafında kamp ve piknik yapmak yasak ancak sandalyenizi götürüp oturabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca yaz ve ilkbahar mevsimlerinde çok fazla sivrisinek olduğundan yanınızda sinek kovucu götürmenizde fayda olduğunu söylemeliyim.

Toplam uzunluk Aliağa Demokrasi meydanından itibaren 4.2, İzban istasyonundan ise yaklaşık olarak  6 kilometre.

Kuş cenneti hakkında Aliağa belediyesinin internet sitesinden bilgi edinebilirsiniz. Okumak için tıklayın

Köstem Köyü Plajı

Köstem köy plajını görünce daha önce gitmediğiniz için kendinize birazcık hayıflanacağınız güzellikte bir yer. Çanakkale yolundan Pınarcık köyü ayrımına saptıktan sonra tamamen çam ağaçlarının içinde kalıyorsunuz. Yalnız burada belirtmem gerekiyor ki Pınarcık köyü yoluna dönüş olmadığı için bisikletinizi elinize alıp yolun karşısına geçmeniz gerekiyor. Burada otomobil trafiğinden kurtulduğunuz için rahatlıyor ve yeniden doğayla iç içe olmanın keyfine varıyorsunuz. Köstem köy plajında yazın denize girebilirsiniz. Köy içinde market olmadığı için plaja gitmeden önce heybelerinizi doldurmanızda yarar var. Size tavsiyem dönüşte gün batımı zamanına denk getirin ve plajdan çam ağaçlarının arasına döndüğünüzde en yüksek bölgede durup gün batımının fotoğraflarını çekin. 

Toplam uzunluk Aliağa Demokrasi meydanından itibaren 9, İzban istasyonundan ise yaklaşık olarak  11 kilometre.

Kozbeyli

Kozbeyli köyü uzun zamandır İzmir çevresinde yaşayanların kahvaltı ve Türk kahvesi içmek için tercih ettikleri bir yer. Aynı zamanda doğa içinde olması ve görülesi taş evlerinin de olması cabası. Ben de bazen hem bisiklet sürmek için hem de kahve içmek için Kozbeyli’ye gidiyorum. Kozbeyli’ye giderken Yenifoça girişinden değil de Kyme antik kentine gider gibi Çakmaklı kasabasından geçip gidiyorum. Böylelikle daha az otomobil ve kamyon trafiğine maruz kalıyorum. Hatta bu yolu tercih ederek Kyme antik gezisini de yapabilirsiniz.

Toplam uzunluk Aliağa Demokrasi meydanından itibaren yaklaşık olarak 15 kilometre, İzban istasyonundan ise yaklaşık olarak 13 kilometre.

Çandarlı-Dikili

Bu rota özellikle yol bisikleti ile ve performansınıza bağlı olarak bir günde yapabileceğiniz bir rota. Ama rota üzerinde görülecek ve denize girilecek çok güzel yerler olduğu için kamp yaparak birkaç günde tamamlamanızı öneriyorum. Özellikle Çandarlı’dan sonra Denizköy ve Bademli arasında kalan kısım görülmeye ve bisikletle geçilmeye değer bir yer. Çandarlı’da Çandarlı kalesini gezdikten sonra Denizköy ve Bademli arasında herhangi bir yerde kamp yapabilir ve özellikle yazın denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer denizin keyfini çıkardıktan sonra canınız biraz da şelale görmek istiyorsa Dikili merkezden 15 kilometre uzaklıktaki Nebiler köyünde bulunan Aşıklar Şelalesini de görmenizi öneririm.

Toplam uzunluk Aliağa Demokrasi meydanından itibaren yaklaşık olarak 66 kilometre, İzban istasyonundan ise yaklaşık olarak 68 kilometre.

Yeni Foça-Eski Foça

Bu rotada bir önceki rota gibi bir günde yapabileceğiniz fakat benim size kamp yapmanızı önerdiğim bir rota. Özellikle Eski ve Yeni Foça arası görülmeye değer. İnişli çıkışlı bir yol yapısı olduğu için ben bisikletle geçmeyi çok seviyorum. Aliağa’dan başladığınız bisiklet turuna Yenifoça’da kahve molası verebilirsiniz. Daha sonra Eskifoça’ya gelmeden kamp alanlarından birinde kamp yapıp denize girebilir ve gün batımını izleyebilirsiniz. Daha sonra Eski Foça’da Foça’nın kendine has eski evlerini gezerek fotoğraflayabilir, meşhur dondurmacı Nazmi Usta’nın vegan dondurmalarından yiyebilir, merkezde deniz kenarında bulunan mekânlardan birinde bira içerek güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Toplam uzunluk Aliağa Demokrasi meydanından itibaren yaklaşık olarak 45 kilometre, İzban istasyonundan ise yaklaşık olarak 43 kilometre.

Bergama

Bergama’yı anlatmaya kelimeler yetmez sanıyorum. Sahip olduğu tarihsel güzellikler sayesinde görülmeye değer yerlerin başında geliyor Bergama. Ama benim bu yazım bisikletle gidip görebileceğiniz yerleri listelemek olduğu için uzun uzun anlatmayacağım Bergama’yı da. Sadece Bergama’ya gittiğiniz zaman antik kentlerine uğramayı ve kent merkezinde kahve içmeyi unutmayın diyeceğim. Bergama’ya yine iki ayrı rotadan gidebilirsiniz. Birincisi otomobillerin ve kamyon trafiğinin çok olduğu Aliağa-Çanakkale yolu. İkincisi ise Aliağa ve Manisa köylerini aşıp, yolu oldukça uzatarak gidebileceğiniz köy yolları. Ben keyfime göre iki yolu da zaman zaman tercih ediyorum. Ama size tavsiyem eğer Bergama’da kalmayacaksanız ya da yolda herhangi bir yerde kamp yapmayacaksanız kısa ve araç trafiğinin çok olduğu yolu kullanmanızı tavsiye ederim. Ama benim vaktim var, yorulmamda derseniz uzun olan köy yollarını kullanmanızı tavsiye ederim.

Kısa olan yolun toplam uzunluğu Aliağa Demokrasi meydanından itibaren yaklaşık olarak 45 kilometre, İzban istasyonundan ise 47 kilometre. Uzun olan yol ise yine Aliağa Demokrasi meydanından itibaren 80, İzban istasyonundan ise 82 kilometre civarında.

Manisa

Aliağa derken Manisa nereden çıktı dediğinizi duyar gibiyim. Ancak Aliağa-Manisa arasının köyleriyle birlikte çok yakın olduğunu gezenler, gidenler bilir. Ayrıca Manisa ve çevresinde de gezilip görülecek pek çok yer var. Gitmişken buraları da ziyaret edebilirsiniz. Manisa’ya Menemen üzerinden değil, köy yollarından gitmenizi tavsiye edeceğim. Böylece hem trafiğe girmeden gidebilirsiniz hem de güzel fotoğraflar çekip anı biriktirebilirsiniz. Manisa’ya ulaştıktan sonra hızınızı alamayıp İzmir’e de uğrayabilir ve dönüşünüzü İzban’la yapabilirsiniz.

Rotanın toplam uzunluğu Aliağa Demokrasi meydanından 51 kilometre, İzban istasyonundan ise 53 kilometre.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.