Bisiklet Turlarım Sırasında Kullandığım 12 Uygulama

1. Maps.Me: Bisikletle seyahat ederken en çok kullandığım uygulamaların başında geliyor. Başlıca avantajları çevrimdışı kullanılabilmesi, gideceğim yerler hakkında liste oluşturmama izin vermesi, yakınlarda ki yerleri gösteren bir listeye sahip olması, bir çok değişik konularda kategorilerinin olması diyebilirim. Maps. Me uygulamasını kullanmaya başlamadan önce gideceğiniz ülkenin haritasını yüklemeniz ve yükledikten sonra da belirli zaman aralıklarında güncelleme yapmanız gerekiyor. Eğer haritaları yükler ve güncelleme yaparsanız uygulamanın hatasız çalıştığını göreceksiniz. Bu güne kadar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Ancak bisikletle yol alırken navigasyonu aktif bir şeklide kullanırsanız telefonunuzun şarjının hızlı bitmesine yol açtığını söyleyebilirim.

2. Strava: Strava uygulaması benim yol bisikleti kullandığım zamanlardan kalma bir uygulama. Yol bisikleti varken segmentlere dikkat eder, rakiplerimi geçmeye çalışırdım. Ancak tur bisikleti kullanırken böyle bir hevesim olmuyor. Strava’yı daha çok gün içinde ki performansımı görmek için kullanıyorum. Gün sonunda kaç kilometre yol yaptığımı, kaç kalori yaktığımı, ne kadar zamanda gittiğimi görmek iyi oluyor. Aynı zamanda takip ettiğim arkadaşlarımın zaman içinde bisiklet üstünde neler yaptıklarını görebiliyorum. Aynı şekilde onlarda benim günlük performansıma bakıyor ve böylece paylaşım yapmış oluyoruz. Strava’nın gün sonunda ortaya çıkardığı sürüş raporunu dilerseniz facebook, twitter hesaplarınızda da paylaşarak stravayı kullanmayan diğer takipçilerinizinde görmesini sağlayabilirsiniz. Stravayı iki şekilde kullanmak mümkün. Birincisi direk cep telefonunuzdan uygulamayı açarak sürüşünüzü başlat ve bitir seçeneğiyle kayıt edebilirsiniz. İkinci seçeceğinizde benim yaptığım gibi strava uyumlu bir garmin yol bilgisayarı kullanıp garmin cihazınıza kaydettiğiniz sürüş bilgilerinizi daha sonra bilgisayar yardımıyla stravaya aktarabilirsiniz.

3. Google Translate: Çok az İngilizce bildiğim için gittiğim yurt dışı ülkelerde adeta benim kurtarıcım durumunda. Otelde, restoranda, arkadaşlarımla konuşurken, yol sorarken bana çok yardımcı oluyor. Her ne kadar çevirim dışı kullandığım zamanlarda çok doğru çeviriler yapmasa da yine de translate uygulamasını severek kullanıyorum.

4. Happy Cow: Bu uygulama benim gibi vegan olanlar ve vejetaryenler için geliştirilmiş. Özellikle yurt dışı ülkelerde hayat kurtarıyor diyebilirim. Uygulamanın özelliği bulunduğunuz şehirde ki vegan restoranları, marketleri bulup size gösteriyor olması. Harita seçeceği sayesinde aradığınız restorana ya da markete kolayca ulaşabiliyorsunuz. Görüntülediğiniz restoran hakkında kullanıcılar tarafından önceden yüklenmiş fotoğrafları görüntüleyebiliyor ve hakkında yapılmış yorumları okuyarak gitmeden fikir sahibi olabiliyorsunuz.

5. Warmshowers: Warmshowers uygulaması genellikle tur bisikletçilerinin kullandığı bir uygulama. Seyahat sırasında ya da seyahatinizi planlarken gideceğiniz şehirde ki kullanıcılara ulaşıp kendinize kalacak yer ayarlamanıza ve ev sahibinin sunmuş olduğu yemek, duş alma ve çamaşırlarınızı yıkama gibi imkanlardan yararlanabiliyorsunuz. Uygulamanın bana göre en güzel yanı gittiğiniz farklı bir ülkede ki kültürü yakından tanıma şansı yakalamanız ve dünyanın başka bir yerinde yeni bir arkadaş edinmeniz olarak söyleyebilirim. Tabi ki sizde bu uygulama sayesinde evinizde bir bisiklet kullancısını konuk edebilir ve aynı imkanları ona sunabilirsiniz. Sizi konuk edecek ev sahibini zor durumda bırakmamak için gitmeden en azından bir kaç gün öncesinden haber vermeniz faydalı olacaktır. Ve ulaştığınız ev sahibinin profilinde yazdığı kuralları iyi okumalı, eve ulaştığınız zaman bu kurallara bağlı kalarak misafirliğinizi sonlandırmalısınız. Ev sahibinin kuralları içinde tabi ki sizi rahatsız edecek kurallar varsa bu kurallara uymamayı seçip şansınızı başka bir ev sahibi arayarak deneyebilirsiniz.

warmshowers

6. Yahoo Hava Durumu: Ben genellikle hava durumunu bu uygulamadan takip ediyorum. Her zaman olmasa da genellikle hava tahminlerinin doğru olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca gün içinde ki nem bilgisi, görüş mesafesinin ne kadar olduğunu, havanın saat kaçta kararıp sabah kaçta aydınlandığını, eğer varsa yağış miktarını, rüzgarın hızını, basınç miktarını da yine bu uygulamadan öğreniyorum.

7. Windy: Çok başarılı bir rüzgar uygulaması. Tura başlamadan önce gideceğim güzergahta rüzgar olup olmadığını, eğer varsa ne kadar hızda olduğunu ve hangi yöne doğru estiğini windy sayesinde görebiliyorum. Eğer uygulamayı kullanırken arama yapmak istemiyorsanız daha önceden gideceğiniz bölgeleri kayıt edip buradan gün içinde aradığınız bölgeye kolayca ulaşabilirsiniz. Harita üzerinde işaretleme yaparakta o bölgede ki rüzgar bölgesine ulaşabilirsiniz. Windy rüzgar bilgisi yanında hava durumunu da gösteriyor. Ancak ben hava durumu için Yahoo hava durumu uygulamasını kullandığım için Windiy’den sadece rüzgar konusunda faydalanıyorum.

8. Turna: Bisikletle seyahat ederken uçak ya da başka bir ulaşım aracı kullanmayı sevmiyorum. Bu yüzden rotamı genellikle sadece bisikletle gidebileceğim şekilde ayarlıyorum. Ancak bazı bisikletle geçmenin mümkün olmadığı durumlarda başka bir ulaşım aracı kullanmak zorunda kalıyorum. Bunun için ucuz uçak bileti bulmamı sağlayan Turna.com uygulamasını kullanıyorum. Eğer turna.com’a üye olursanız bu siteden yaptığınız her alışverişte size puan veriyor ve daha sonra bu puanları başka bi uçuşunuzda kullanarak uçuşunuzu bedavaya getirebiliyorsunuz. Gerek yurt içi gerekse yurt dışı uçuşlarında sıkça kullandığım bir uygulama.

9. Booking.com: Booking uygulaması hepinizin bildiği gibi otel arama ve rezervasyon yapma uygulaması. Eğer çadırda kalamıyorsam, warmshowers’tan da birisini bulamadıysam mecburen kalacak bir otel aramak durumunda kalıyorum. Bunun içinde sadece booking uygulamasını kullanıyorum. Eğer genius üyesi seviyesine yükselirseniz bazı otellerde size özel indirimler sunuyor. En sevdiğim özelliği ise ücretsiz iptal seçeceğinin olması. Bu sayede eğer akşam bulamadıysam bisikletimle yol alırken öğlen rezervasyon yapıp akşam konaklamamı yapabiliyorum ya da başka bir otel bulup diğerini kolayca iptal edebiliyorum.

10. FujiFilm Cam Remote: Eğer benim gibi fujifilm marka bir fotoğraf makinesi kullanıyorsanız telefonunuzda mutlaka olması gereken bir uygulama. Fotoğraf makinesinin wifi özelliği sayesinde telefonuma bağladığım fotoğraf makinesini bu uygulamadan kontrol edebildiğim gibi çektiğim fotoğrafları uygulamada görüntüleyip anında telefonuma indirebiliyorum. Bu sayede akşam olmasını beklemeden eğer çok sevdiğim bir fotoğrafım varsa ve paylaşmak için can atıyorsam anında paylaşım yapabiliyorum.

11. GoPro: Tıpkı fujifilm cam remote uygulaması gibi gopro makinemi buradan yönetebiliyor ve çektiğim fotoğrafları ya da videoları görüntüleyebiliyorum. Eğer istersem beğendiklerimi yine telefonuma kolayca indirip telefonumda görüntüleyebiliyorum. Benim gibi gopro kullanıyorsanız yine olmazsa olmaz bir uygulama.

12. Skyscanner: Skyscanner’de tıpkı turna gibi ucuz uçak bileti bulabileceğiniz, rezervasyon yapıp bilet satın alabileceğiniz bir uygulama. Ben genellikle Turna uygulamasını kullandığım için skycanner’a sadece karılaştırma için bakıyorum. Eğer turna uygulamasını kullanmak istemezseniz ona alternatif bir uygulama diyebilirim. Telefonunuzda olmasında fayda var.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.